Διάκριση του Δασκάλου Σταμάτη Αποστολάκη

Για άλλη μια φορά μπορώ να πω ότι στάθηκα τυχερός που παραβρέθηκα στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Γιατί; Διότι έζησα από κοντά μία ξεχωριστή σύντομη και συγκινητική τελετή βράβευσης (παράδοση τιμητικού τόμου) σε έναν πολύ μετρημένο, συνετό και γνωστό δάσκαλο της πόλης των Χανίων, τον Σταμάτη Αποστολάκη.

Ο Σταμάτης Αποστολάκης είναι ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος, δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά και με πολλές δραστηριότητες γνωστές στους περισσότερους συντοπίτες μου. Λαογράφος, συγγραφέας, και ποιητής νομίζω. Βραβευμένος πάρα πολλές φορές, πάνω από εβδομήντα.

Στην εκδήλωση, που συγκινημένος παρακολούθησα, μου έκανε εντύπωση ότι παρά την ηλικία του- είναι γεννημένος το 1932- η διαύγεια του νου του διατηρείται στο έπακρο. Η σεμνότητα του επίσης και η χροιά της φωνής του μεταφέρει ηρεμία και γαλήνη στους γύρω τους. Το δε παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου κατά τη λήξη της ομιλίας του αποδεικνύει ότι τέτοιος ανθρώπους έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Να ζήσει πολλά πολλά χρόνια, γιατί έχει ακόμα πολλά να μας προσφέρει.

Μανόλης Ροδαράκης

 

Άλλη μια επίσκεψη του ΣΔΕ σε εκδήλωση βράβευσης ενός αξιόλογου συμπολίτη μας που ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά ασχολήθηκε πολύ και με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης και  ιδιαίτερα με τα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του.

Οι διάφοροι ομιλητές άνοιξαν την εκδήλωση με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το τιμώμενο πρόσωπο αλλά εμένα μου έκανε ξεχωριστή εντύπωση η ομιλία του κ. Ψιλάκη Νίκου από το Ηράκλειο. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη. Κι αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η απλότητα του λόγου του, η ηρεμία που τον διέκρινε, οι γνώσεις του και η υπευθυνότητα που έδειξε στη ζωή του ως άνθρωπος.

Φεύγοντας από την εκδήλωση ο θαυμασμός μου για ανθρώπους του πνεύματος και δη Δασκάλους-με δέλτα κεφαλαίο- με τόσο αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας και μετάδοσης γνώσεων ήταν και είναι πολύ μεγάλος. Ήταν μια ακόμη εμπειρία μέσω του σχολείου μου που με βοηθάει να γίνω καλύτερος άνθρωπος .

Νίκος Πλατσάκης

 

Ήταν Δεκέμβρης του 2018 όταν πρωτοείδα και πρωτοάκουσα τον πολυτάλαντο Σταμάτη Αποστολάκη επίσης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου είχε έρθει για να τιμήσει με την παρουσία του και να μιλήσει για το βιβλίο ‘’Η επανάσταση των συνειδήσεων’’ για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη.

Η προχθεσινή τελετή απονομής τιμητικού τόμου στον χαρισματικό δάσκαλο ήταν συγκινητική, όλοι μίλησαν με λόγια αγάπης για τον δάσκαλο, φίλο, συνεργάτη, συγχωριανό και συμπολίτη Σταμάτη Αποστολάκη. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν άρχισε να εξιστορεί την αυτοβιογραφία του. Πιο πολύ με συγκίνησε το γεγονός ότι ο πατέρας του πήρε δανεικό από τη βιβλιοθήκη του χωριού του ένα βιβλίο και του είπε: «Πάρ΄το, θα σου χρειαστεί»  (ο τίτλος του βιβλίου ήταν ‘’Πώς θα γίνω δάσκαλος’’).  Η κίνηση του πατέρα ήταν καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής του γιου του, Σταμάτη Αποστολάκη.

Πέτρος Ναξάκης

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *