Εντυπώσεις από τη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου

Ήταν αρχές Δεκέμβρη όταν η φιλόλογος μας κ. Γαλημιτάκη μας είπε ότι στις 30 Γενάρη θα μιλούσε η ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Μαρία Ευθυμίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Για εμένα προσωπικά η χαρά  στο άκουσμα της είδησης  αυτής ήταν μεγάλη γιατί είχα ήδη διαβάσει ένα βιβλίο της που μου είχε δώσει η καθηγήτριά μου αλλά και γιατί μου αρέσει η ιστορία.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της ιστορικού τα συναισθήματα που ένιωθα δεν περιγράφονται όλα γιατί ήταν πάρα πολλά και εναλλασσόμενα. Θα πω μόνο ότι ένιωσα μια αίθουσα πλημμυρισμένη από Ελλάδα, ένιωσα μια επιστήμονα να μιλάει για την πλούσια και μακρόχρονη ιστορία μας σαν Έλληνες τεκμηριωμένα, γεγονός που με έκανε σοφότερο και υπερήφανο συνάμα. Επίσης ένιωσα το μεγαλείο της ταπεινότητας, της ηρεμίας αλλά και της μεταδοτικότητας από ένα  σπουδαίο άνθρωπο – επιστήμονα!

Ευχαριστώ πάρα πολύ τόσο την κ. Ευθυμίου, όσο και την κ. Γαλημιτάκη που μας το πρότεινε και μας συνόδευσε.

Πλατσάκης Νικόλαος (B2)

 

Όταν μας ανακοίνωσε η καθηγήτρια μας την άφιξη στα Χανιά της καταξιωμένης ιστορικού, συγγραφέως και παραλίγο  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μαρίας Ευθυμίου, η χαρά μας ήταν μεγάλη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε την ευκαιρία  και την τιμή να την δούμε και να την  ακούσουμε από κοντά. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Υπήρχαν άνθρωποι που στέκονταν όρθιοι, άλλοι κάθονταν  ακόμα και στα σκαλοπάτια του αμφιθεάτρου. Τότε κατάλαβα ότι αυτά που μας είχε πει με τόσο ενθουσιασμό η φιλόλογός μας για την καθηγήτρια Πανεπιστημίου ήταν λίγα μπροστά σε αυτό που σε λίγο θα  διαδραματίζονταν μπροστά μας.

Η απλότητα του λόγου της, που σαν χείμαρρος έρεε χωρίς σταματημό, μας έβαζε μέσα στα γεγονότα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με εικόνες, ώστε στις δύο ώρες που διήρκησε η ομιλία της πέρασε από μπροστά μας η ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων Ελλάδας.

Σας ευχαριστούμε, αξιότιμη κυρία Μαρία Ευθυμίου, για την τιμή που μας κάνετε να έρθετε στην πόλη μας και να μας μεταδώσετε την γνώση σας πάνω στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία. Ελπίζουμε να μας ξαναεπισκεφθείτε σύντομα γιατί σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε.”

Βιργινία Πύργα (B3)

 

Ακούγοντας την κ. Ευθυμίου, από την αρχή σχεδόν της ομιλίας της, άρχισε να με κυριεύει ένα συναίσθημα που ομολογώ είχα χρόνια να νιώσω, υπερηφάνεια που είμαι Ελληνίδα.

Μέσα από ιστορικά γεγονότα 4000 χρόνων διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά πως η Ελλάδα, αν και ο Δαυίδ σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις, εξακολουθεί όχι μόνο να υπάρχει αλλά και να διαπρέπει. Άρα ισχύει ο χρησμός της Πυθίας που είχε προφητεύσει για το μέλλον της Ελλάδας «Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος».

Η ομιλήτρια κ. Ευθυμίου με τις τεράστιες γνώσεις της, τη ζωντάνια και το χιούμορ της επί δύο και πλέον ώρες μας καθήλωσε χωρίς να κουραστούμε και χωρίς να βαρεθούμε. Από τον τρόπο και το πάθος που μιλούσε για την πορεία των Ελλήνων αλλά και για τη γλώσσα μας, την εξέλιξη και τη χρήση της από πολλούς λαούς, καταλαβαίνεις την αγάπη της για την πατρίδα αλλά και για αυτό που κάνει, να γυρνάει όλη την Ελλάδα και να δίνει ομιλίες. Εγώ προσωπικά υποκλίνομαι!

Ελπίζω να την ξαναδούμε και να την ξανακούσουμε στα Χανιά! Την ευχαριστούμε πολύ!

Ελένη Ζαχαριουδάκη (A1)

 

Νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω και να ακούσω την υπέροχη Μαρία Ευθυμίου. Πρώτα από όλα η παρουσία της: ανέβηκε στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου και μόλις ξεκίνησε να μιλάει με καθήλωσε! Δεν μπορούσα να κοιτάξω πουθενά αλλού, δεν μπορούσε τίποτα να μου αποσπάσει την προσοχή. Χαρισματική στην κίνησή της, θεατρική παρουσία θα έλεγα, ποιοτικό χιούμορ και πάνω από όλα μόρφωση! Δυόμισι ώρες μιλούσε κι εγώ κρατούσα σημειώσεις, και το κυριότερο μάθαινα Ιστορία!

Κ. Ευθυμίου, είμαι υπερήφανη που είστε Ελληνίδα, που ζείτε στην Ελλάδα και διδάσκετε την Ιστορία και τη γλώσσα μας και που είχα την τιμή να σας ακούσω και να μάθω τόσα πολλά σε αυτήν την ηλικία που βρίσκομαι, σε μια ηλικία που αυτό που έχω περισσότερη ανάγκη είναι η μάθηση. Επί τη ευκαιρία να ευχαριστήσω το ΣΔΕ Χανίων και τη φιλόλογό μας που μας έφεραν σε εσάς.

Μαρία Μελισσινού (A1)

   

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *