Επίσκεψη σε παραδοσιακό ρακοκάζανο

Ο Νοέμβριος στην Κρήτη είναι ο μήνας που παραδοσιακά γίνεται η απόσταξη της τσικουδιάς, με τον ίδιο απαράλλακτο τρόπο όπως εδώ και χρόνια με τη γνώση μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Τα «καζανέματα» γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου περίοπτη θέση κατέχει το καζάνι.

Εκτός από την οικονομική δραστηριότητα, η διαδικασία παραγωγής της τσικουδιάς αποτελεί σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο και ιδιαίτερη παράδοση της τοπικής κοινωνίας. Η ιδιαιτερότητα της απόσταξης απαιτεί το καζάνι να μένει ανοικτό για μέρες ή και μήνα ολόκληρο, ενώ φίλοι και γνωστοί δίνουν το παρόν για να δοκιμάσουν την καινούργια παραγωγή και έτσι πολύ εύκολα στήνονται αυθόρμητα γλέντια με πρωταγωνιστές τοπικούς μεζέδες.

Τη διαδικασία αυτή της απόσταξης παρακολούθησαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος Β2 του Σ.Δ.Ε. Χανίων, στο καζάνι του κ. Κυμινούλη στο Πασακάκι τη Δευτέρα 18/11/2019. Αφού μας ξενάγησε στο χώρο και μας εξήγησε τον τρόπο παραγωγής, στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ζωντανά όλα τα στάδια της απόσταξης, από το γέμισμα του καζανιού με  στράφυλα μέχρι το τελικό προϊόν της ρακής που στάζει στο πήλινο κιούπι. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παραδοσιακές γεύσεις, όπως καλιτσούνια, πατάτες οφτές στη χόβολη και κρέας ψημένο στα κάρβουνα.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν ο υποδιευθυντής Δρ. Δημήτριος Μπούρδας και η εκπαιδεύτρια κ. Σοφία Κρεμμυδά.

IMG_20191118_205923
IMG_20191118_205752
IMG_20191118_183931

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *