Κρητικά έθιμα του Δωδεκαημέρου

Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, αντί χριστουγεννιάτικης γιορτής  και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εκπαιδευόμενοι/ες και εκπαιδευτές/τριες  της έδρας  του ΣΔΕ Χανίων είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στη Δυτική Κρήτη, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι το βράδυ του Αγιασμού, μέσα από τις μνήμες και τις μελέτες  του συνταξιούχου δασκάλου και λαογράφου κ. Σταμάτη Αποστολάκη.

Ο πολύ αγαπητός κ. Αποστολάκης μίλησε με θέρμη και νοσταλγία για το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα της περιόδου, με χαρακτηριστικότερη εκδήλωση το έθιμο του σκουτελικού: το πλούσιο πιάτο  με σταροπίλαφο, ποικιλία κρεάτων κι άλλους μεζέδες που τα παιδιά  πήγαιναν στα γειτονικά σπίτια πριν καθίσει η οικογένεια στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Βέβαια η μεγάλη χαρά των κοπελιών ήταν τα κάλαντρα που τα λόγια τους τα μάθαιναν από καιρό. Το φιλοδώρημα των καλαντιστάδων δεν ήταν παρά λάδι (εξ ου και τα μπιτόνια ή οι τενεκέδες με το χωνί, φρούτα και ξηροί καρποί. Με μεγάλη συγκίνηση, τέλος, ο καλεσμένος μας αναφέρθηκε στην χριστουγεννιάτικη αρχιερατική λειτουργία που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στα σπήλαια των Τοπολίων Κισάμου και Άι Γιάννη στη Μαραθοκεφάλα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Αποστολάκη που μοιράστηκε μαζί μας τα παραδοσιακά γιορτινά έθιμα και περιμένουμε την επόμενη επίσκεψη του με την πρώτη ευκαιρία.

Ευχή μας σε όλους

Χρόνους πολλούς να ζήσετε, πάντα ευτυχισμένοι,

σωματικώς και ψυχικώς να είστε πλουτισμένοι!

 

Υπεύθυνη της δράσης ήταν η κ. Σμαράγδη Γαλημιτάκη (εκπαιδεύτρια Γλωσσικού γραμματισμού).

1
2
3
4

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *