Ο κόσμος 20 χρόνια μετά

Εκπαιδευόμενες του Α΄ κύκλου γράφουν πώς φαντάζονται τον κόσμο 20 χρόνια μετά: τι αλλαγές θα έχουν σημειωθεί και πώς αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή μας, κυρίως αρνητικά.

            Ο κόσμος 20 χρόνια μετά

“Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης με νέες αξίες, νέους ρυθμούς, νέα μυαλά και νέες συνήθειες. Η ζωή μας δε θυμίζει σε τίποτα αυτήν πριν 20 χρόνια και δε θα θυμίζει σε τίποτα αυτήν σε 20 χρόνια από σήμερα.

Το μέλλον είναι η τεχνολογία με όσα αυτό συνεπάγεται. Ήδη, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανθρώπων βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η επικοινωνία και τα συναισθήματα έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακές οθόνες και πληκτρολόγια. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και με ταχύτατους ρυθμούς θα εισβάλλει στη ζωή μας αντικαθιστώντας ανθρώπινα χέρια και μυαλά.

Δεν είναι όμως μόνο η τεχνολογία που θα καθορίσει το μέλλον αλλά και το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή, το 60% των εδαφών του πλανήτη μας είναι νεκρά. Οι παρεμβάσεις των ανθρώπων στους φυσικούς πόρους της Γης κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Σύμφωνα με τη Φυσική, κάθε δράση φέρνει αντίδραση, και η αντίδραση του πλανήτη φαίνεται ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια με ακραία καιρικά φαινόμενα, ακανόνιστες σε διάρκεια εποχές, ερημοποιήσεις και πλημμύρες.

Το μέλλον μας σε 20 χρόνια, με μαθηματική ακρίβεια, θα είναι χειρότερο από το παρόν μας εάν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς. Οι «μηχανές» θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας με συνέπεια την φτωχοποίηση όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων. Η αντίδρασή μας στην περιβαλλοντική καταστροφή, τα οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα θα είναι αμελητέα σε σχέση με την εικονική «ζωή» που θα έχουμε φτιάξει μέσα από κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τα ψηφιακά παιχνίδια προσομοιωτές μια αληθινής ύπαρξης. Οι ανθρώπινες σχέσεις θα υπάρχουν μόνο μέσα από τον ψηφιακό ιστό και ο φόβος της ανθρώπινης επαφής θα κυριεύσει τα μυαλά μας αλλά και την καθημερινότητά μας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν, οι φυσικοί πόροι θα λιγοστέψουν, το κόστος διαβίωσης θα αυξηθεί. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ήδη έχει δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ζημιές στους παγετώνες των πόλων, με αποτέλεσμα την αύξηση της στάθμης της θάλασσας που αναμένεται στο μέλλον να αυξηθεί και άλλο, αλλάζοντας το γεωγραφικό χάρτη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μελέτες έχουν δείξει πως τα επόμενα 20 χρόνια περιοχές της Μεσογείου,, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας και ειδικότερα της Κρήτης θα αντιμετωπίσουν έντονο πρόβλημα ερημοποίησης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μας.

Το άμεσο μέλλον επομένως προβλέπεται δυσοίωνο τόσο για τον πλανήτη όσο και για τη χώρα μας. Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμια και η επιρροή της θα είναι ίδια και στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη όπως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όσον αφορά το θέμα της τεχνολογίας,  έχουμε μια ελπίδα παραπάνω καθώς είναι γνωστό πως είμαστε ήδη 20 χρόνια πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο.

Εάν λοιπόν, η ανθρώπινη παρέμβαση συνεχιστεί στα σημερινά επίπεδα, κάτι που δε βλέπω πώς μπορεί να αλλάξει, τότε κάθε δεκαετία θα είναι χειρότερη σε όλα τα επίπεδα από την προηγούμενη.”

Πυργα Βιργινία

 

“Πώς φαντάζομαι την Ελλάδα σε 20 χρόνια; Λοιπόν πιστεύω πως δε θα υπάρχει Ελλάδα σε 20 χρόνια, θα την έχουν προδώσει-παραδώσει τα ίδια της τα παιδιά. Θα είναι πολύ από Τουρκία, λίγο από Βουλγαρία, πολύ από Αμερική και λίγο από Κίνα.

Το αρνητικό με εμάς τους Έλληνες είναι ότι η πολλή δημοκρατία μας κάνει κακό, ίσως και να ευθύνεται για αυτό τα αμέτρητα χρόνια σκλαβιάς (Ρωμαίοι, Ενετοί, Οθωμανοί, Γερμανοί). Αφού ελευθερωθήκαμε από τον ζυγό των τελευταίων κατακτητών, ήρθε ο Εμφύλιος, η πιο μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας, και κάπου εκεί δείξαμε το ποιόν μας.

Όταν βρέχει, νομίζω πως είναι τα δάκρυα του Θεού, ίσως και των προγόνων μας. Αθανάσιος Διάκος. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, ακόμα και του Βενιζέλου τα μάτια νομίζω ότι κλαίνε για την κατάντια μας. Ευτυχώς που δεν υπάρχει η ανάσταση νεκρών, διότι, αν δεν αυτοκτονούσαν από ντροπή, το σίγουρο είναι ότι θα τους είχαμε σκοτώσει ή φυλακίσει.

Για αυτό θεωρώ ότι δε θα προκόψουμε ποτέ. Γιατί το μόνο που μας έχει μείνει σαν έθνος και σαν φυλή είναι η ιστορία των προγόνων μας.”

Ελένη Σπετσιωτάκη

 

“Το να προβλέψει κάποιος πώς θα είναι ο κόσμος σε είκοσι χρόνια είναι πολύ δύσκολο, όταν δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι μετά από ένα χρόνο. Η τεχνολογία σίγουρα θα έχει κάνει τεράστια άλματα, όμως δεν είμαι σίγουρη ότι θα λειτουργεί πάντα για το καλό των ανθρώπων. Στην Ελλάδα πιστεύω και ελπίζω ότι η κατάσταση στην οικονομία θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι τώρα. Ο τομέας, όμως, για τον οποίο ανησυχώ είναι αυτός της κλιματικής αλλαγής. Κάτι που θα επηρεάσει και την Ελλάδα γενικότερα αλλά και τον ιδιαίτερο τόπο που ζω.”

Κατερίνα Καυκαλά

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *