Περί παιδείας

“Παιδεία”: μια λέξη και μια περίοδος στα πρώτα, κατά κύριο λόγο, χρόνια του κάθε ανθρώπου που τον επηρεάζει και τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.

     Σε κάθε άτομο η παιδεία αποκτάται και διαμορφώνεται κυρίως στα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Στην απόκτησή της τρεις, κατά τη γνώμη μου, είναι οι βασικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο: η οικογένεια, το σχολείο (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και η κοινωνία. Μπορεί βεβαίως και σε μεγαλύτερη ηλικία κάποιος να αποκτήσει θετικά στοιχεία στην παιδεία του με κάποιες προϋποθέσεις, όπως ταξίδια, παρέες, επάγγελμα κα.

     Κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικό ο καθένας μας να έχει υψηλό επίπεδο παιδείας γιατί τα οφέλη είναι πρώτα από όλα προσωπικά και στη συνέχεια κοινωνικά. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να συναντήσουμε ή να δημιουργήσουμε άσχημες καταστάσεις στον ίδιο μας τον εαυτό ή στην κοινωνία στην οποία ζούμε.

     Η παιδεία είναι από τα θεμέλια του κάθε ανθρώπου και αν κάποιος την έχει από κάποια στιγμή και μετά την διδάσκει την μεταδίδει χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς να το επιδιώκει, απλά γίνεται τρόπος ζωής. Γιατί παιδεία είναι πολλά πράγματα και συμπεριφορές μαζί, όπως άθληση, σεβασμός στο περιβάλλον, ειλικρίνεια, τιμιότητα ακόμα και ο τρόπος που οδηγούμε το αυτοκίνητό μας ή που τρώμε και τόσες άλλες καθημερινές συμπεριφορές και πράξεις.

     Εύχομαι ο καθένας από εμάς να προσπαθεί πάντα να γίνεται καλύτερος πρώτα για τον εαυτό του και στη συνέχεια  να γίνεται καλύτερος για το σύνολο των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται ή συναναστρέφεται, γιατί αυτό στην προέκτασή του είναι παιδεία”.

Νίκος Πλατσάκης, εκπαιδευόμενος Α’ κύκλου

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *