Σκέψεις για την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη

Η έκθεση για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη με τον τίτλο «Το θέμα είναι τώρα τί λες. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»  φιλοξενείται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος». Για την έκθεση οι εκπαιδευόμενοι του Α κύκλου έγραψαν:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την πολύ ωραία παρουσίαση που μας έγινε στον  Χρυσόστομο, ένα χώρο ‘’στολισμένο’’ με υπέροχα λόγια από ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη,  ενός ανθρώπου που είχε το χάρισμα να γράφει και να μας ταξιδεύει».

Πέτρος Ναξάκης

«Η επίσκεψη στην έκθεση για τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Είδαμε την πορεία του από τα παιδικά του χρόνια έως και λίγο πριν το τέλος της ζωής του. Ήταν πολιτικά μάχιμος και αυτό είχε κόστος στην καριέρα του και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και  τη δημιουργία του. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες από τον Β΄ Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο και μετέπειτα στα χρόνια της Χούντας, αυτό δεν τον πτόησε, αντιθέτως αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση. Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε πει:

«Στο αλλοιωμένο τοπίο της εποχής μας δε θα ξαναγράψω. Το έργο μου το ολοκλήρωσα. Επιλέγω τη σιωπή.»  Και αυτό έκανε.

Βιργινία Πυργά

«Μανόλης Αναγνωστάκης. Ένας άνθρωπος  που έζησε μέσα στις ανησυχίες τον πόλεμο, τον φόβο, τη στεναχώρια, την αγανάκτηση. Γράφει για τον έρωτα, το θυμό, την αγάπη, την οργή, τους ανθρώπους. Αν ζούσε στις μέρες μας ποιος ξέρει τι θα έγραφε με τα σημερινά μας χάλια. Τι θα σκεφτόταν για τους ανθρώπους, πώς θα μπορούσε να τους βοηθήσει; Τι θλίψη θα βίωνε, τι θυμό; Ένας τόσο ιδιαίτερος άνθρωπος , νομίζω, τελικά δε θα μπορούσε το σήμερα. Μήπως είχε καταλάβει τι ερχόταν για αυτό σταμάτησε να γράφει το 1983; Άλλωστε τι θα μπορούσε να σώσει απ΄ το τώρα; Πώς θα μπορούσε να ‘’μελοποιήσει’’ τα τραγικά στου σήμερα; Τελικά νομίζω πως έζησε την εποχή που μπορούσε να δώσει τα πάντα με τα ποιήματά του.»

Αργυρώ  Πρέκα

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *