Εκπαιδευτικοί περίπατοι ποιότητας στην Κίσσαμο

Εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του Παραρτήματος Κισάμου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων στα πλαίσια των πολιτιστικών εξορμήσεών τους έκαναν έναν διαφορετικό περίπατο μέσα στην πόλη μας με σημαντικούς σταθμούς της τοπικής και της πολιτιστικής ιστορίας της.

Την επιμέλεια αυτής της περιήγησης την ανέλαβε ο κ. Παντελής Κατάκης που συνόδευσε και παρείχε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες στους περιπατητές.

Επισκεφθήκαμε τον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου οι ιερείς τους  μας κατατόπισαν σχετικά με την ιστορία των ναών, τη χρονολογία κτίσης τους, την αρχιτεκτονική και την αγιογράφησή τους. Επίσης κάναμε δυο ξεχωριστές στάσεις  στην αστική έπαυλη του Φειδία και στις ΡωμαΪκές θέρμες. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον εξωτερικό χώρο του Φαλδαμείου, το Τσατσαρωνάκειο και τον ναό του Αγίου Οικουμενίου. Τέλος αφιερώσαμε τον οφειλόμενο χρόνο στον εκθετήριο χώρο για το έργο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη.

Με συγκίνηση ο κ. Κατάκης μας μίλησε για τα χρόνια των οικοτροφείων και για την προσωπικότητα του ακούραστου οραματιστή και πανανθρώπινου ιεράρχη. Περιγράψαμε μια διαδρομή που μπορέσαμε να κάνουμε σε ένα δίωρο. Υπάρχουν κι άλλες πολλές με σταθμούς μεγάλης σπουδαιότητας που προτείνονται στον Οδηγό μνημείων της πόλης Κισάμου που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου,τον Δήμο Κισάμου και την Ένωση Προβολής του έργου του μακαριστού Μητροπολίτη μας Ειρηναίου Γαλανάκη. Μια πολύ καλή ιδέα  σχολικού περίπατου ή πολιτιστικής επίσκεψης για τους μαθητές της πόλης μας.

Οι περιηγήσεις αυτές είναι μια εξαιρετική παιδευτική εμπειρία αφού εξυπηρετούν άμεσα τη γνωστική επαφή  με την τοπική ιστορία και κυρίως συνδέουν με βαθύτερο βίωμα τον καθένα μας με την πόλη του ,τα μνημεία και τους χώρους της. Μικροί και ενήλικες γνωρίζοντας καλύτερα την ιστορία των  κτισμάτων που μας περιβάλλουν, γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι πολίτες αφού ενισχύουμε μέσα μας την αίσθηση του οικείου και της συνέχειας. Η γνώση της τοπικής ιστορίας  συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ανδρομάχη Χουρδάκη – εκπαιδεύτρια Γλωσσικού γραμματισμού Παραρτήματος Κισσάμου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *