Επίσκεψη του Εκτός Έδρας Τμήματος Πλατανιά στην Πινακοθήκη Χανίων

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

“Τέχνη και χειροτεχνία:

Η «ωφέλιμη» Κρήτη της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971)”

Τη Δευτέρα, 24/02/2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Α’ και Β’ κύκλου του Εκτός Έδρας Τμήματος Πλατανιά (Αλικιανός) του ΣΔΕ Χανίων στην έκθεση που πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Χανίων για το έργο της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και, κυρίως, υφαντικής τέχνης της συγκεκριμένης καλλιτέχνιδος. Επιπλέον, καθώς μεταφέρθηκαν στον προηγούμενο αιώνα, κατενόησαν την ιδιαίτερη συμβολή τόσο της υφαντικής τέχνης γενικότερα όσο και της ίδιας της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και στα πολιτιστικά δρώμενα της εποχής.

Στην έκθεση είχαμε την τιμή να μας ξεναγήσει η Έφορος και Προϊσταμένη της Πινακοθήκης, Αθηνά Γιαννουλάκη, η οποία μας βοήθησε να κατανοήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιούργησε τα έργα της η καλλιτέχνης. Αναπόσπαστο κομμάτι της ξενάγησής μας ήταν και η παρουσίαση της κ. Σωμάκη Δέσποινας, εκπαιδεύτρια υφαντικής του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, η οποία, υφαίνοντας στον αργαλειό, μας έδειξε στην πράξη τις καινοτόμες αλλαγές που έφερε η Φλωρεντίνη Καλούτση στον τομέα της υφαντικής δημιουργίας.

Ευχαριστούμε πολύ και τις δύο για την τόσο διαφωτιστική, πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ξενάγηση. Αισθανόμαστε όλοι πολύ τυχεροί που μας δίνονται τέτοιες ευκαιρίες μάθησης.

 

40
8
9

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *