Σκέψεις και συναισθήματα αποφοίτησης

Αποχαιρετώντας το Σ.Δ.Ε. Χανίων εκπαιδευόμενες του Β΄ κύκλου, απόφοιτες πλέον, ανακαλούν στη μνήμη τους τα δύο χρόνια φοίτησης και με συγκίνηση αποτιμούν την εμπειρία της ενήλικης επιστροφής στα θρανία. Και με σύνθημά τους ‘’Η γνώση δεν έχει ηλικία και όρια’’ συνεχίζουν στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, το Λύκειο. Κορίτσια, καλή συνέχεια πάντα με πίστη στον εαυτό σας και στην αξία της Δια βίου μάθησης!

Η αρχή

Πρώτη μέρα στο σχολείο το πρώτο κουδούνι χτύπησε για να μπούμε στην τάξη και η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει λες και ήμουν μικρό παιδί.

Δύσκολη κι αμήχανη η επιστροφή στα θρανία μετά από πολλά χρόνια αποχής από τις σχολικές αίθουσες. Μια εμπειρία ζωής που δε θα άλλαζα με τίποτα στον κόσμο.

Όταν ξεκίνησα το ΣΔΕ το έκανα καθαρά για τη δουλειά μου. Σιγά σιγά άρχισε να μου αρέσει όλο αυτό. Πρώτα από όλα με βοήθησε ψυχολογικά, αργότερα δεν ερχόμουν από ανάγκη.

Στην αρχή είχα άγχος για το αν θα τα καταφέρω, για τα μαθήματα, για τους συμμαθητές και τους καθηγητές. Αυτό γρήγορα ξεχάστηκε. Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και ευχάριστο. Οι καθηγητές πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, οι συμμαθητές ευχάριστοι και με διάθεση για γνωριμία και παρέα.

 

Τα μαθήματα και οι καθηγητές

Όταν αντίκρισα τους καθηγητές ήταν όλοι χαμογελαστοί, εγώ ντρεπόμουν, μου δώσανε θάρρος. Σιγά σιγά με τα παιδιά γίναμε μια ομάδα, με τους καθηγητές γίναμε όλοι σαν μια οικογένεια.

Όσο περνούσαν οι μέρες τα μαθήματα γίνονταν όλο και πιο ενδιαφέροντα. Οι καθηγητές προσπαθούσαν να μας εξηγήσουν κάθε απορία, να μας καθοδηγήσουν σωστά. Προσπαθούσαν ό,τι καλύτερο για εμάς με υπομονή και πάντα με χαμόγελο.

Από κάθε μάθημα κράτησα κάτι.

Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα περνούσαμε τόσο ωραία μέσα στην τάξη.

Ήρθα σε επαφή με μια ξένη γλώσσα, τα αγγλικά, και ανέπτυξα καλύτερα τη σχέση μου με τα μαθηματικά, τη νεοελληνική γλώσσα και τους υπολογιστές. Συν τοις άλλοις το σχολείο μάς έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε καλύτερα τον τόπο μας μέσα από τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις.

Με τις ξεναγήσεις μάθαμε ακόμη και τα Χανιά που νομίζαμε ότι τα ξέρουμε.

Ποτέ μου δεν πίστευα ότι θα περνούσα τόσο ωραία. Πήρα γνώσεις, τι να πρωτοπώ; Για τα αγγλικά που δεν ήξερα ούτε μια λέξη; Για τη γραμματική –στο ΄΄εμείς΄΄ και στο ΄΄εσείς΄΄ πάντα  έψιλον θα βρεις; Έμαθα για την ιστορία της Κρήτης κι είδα πολλά που δεν ήξερα ότι υπήρχαν στα Χανιά. Και τι να πω για την εξίσωση στα μαθηματικά;

 

Αποτίμηση

Προσωπικά κέρδισα ένα στοίχημα και ολοκλήρωσα ένα όνειρο που είχα αφήσει στην άκρη για οικογενειακούς λόγους. Η εμπειρία μου στο ΣΔΕ, με όλα τα όμορφα και δύσκολα που έζησα, ήταν μοναδική.

Μετά από δύο χρόνια σπουδών αισθάνομαι πολύ περήφανη που τα κατάφερα και συνεχίζω ακόμα.

Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους, έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου.

Σίγουρα ανέβηκε η αυτοπεποίθησή μου κι ο λόγος είναι το σχολείο.

Οι  αποσκευές μου έχουν μέσα από όλα: γνώση, εμπειρίες, φιλίες, αγάπη αλλά και την ευχή να καταφέρω να ολοκληρώσω και τον επόμενο στόχο που αποφάσισα να βάλω.

Δυστυχώς αυτός ο κύκλος έκλεισε, με τις καλύτερες  όμως αναμνήσεις, Ελπίζω να καταφέρω να ανοίξω ένα νέο κύκλο για να συνεχίσω το όμορφο ταξίδι στη γνώση!

 

Αναγνώριση και προτροπή

Ευχαριστώ όλους τους καθηγητές για όσα με δίδαξαν, δε θα τα ξεχάσω ποτέ. Μου έδωσαν ζωή!

Ευχαριστώ για αυτά τα δύο υπέροχα χρόνια. Θα τα θυμάμαι για πάντα και δε θα τα άλλαζα με τίποτα!

Θα συμβούλευα  κάθε άνθρωπο που δεν έχει τελειώσει τις σπουδές να το τολμήσει. Η μάθηση και η γνώση είναι δια βίου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Για όλους όσοι δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνουν. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια και η ικανοποίηση ότι τα κατάφερες είναι το μεγαλύτερο βραβείο. 

Και η μαντινάδα της Ζαμπίας!

Τι κι αν περάσανε τα χρόνια, τι κι αν ασπρίσαν τα μαλλιά

τα όνειρα του κάθε ανθρώπου δε σταματάνε πουθενά.

Κι όλοι εσείς που δεν τολμάτε το όνειρό σας το τρελό

στο Σ.Δ.Ε. να ΄ρθείτε και θα δείτε να γίνεται αληθινό!

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *